Met dank aan foodie collega Therese van Kitchenexile weet ik nu hoe je, echt super easy, thuis zelf bacon maakt. Het curen – ofwel zouten – van een stuk buikspek betekent dat met iets meer dan een week je van gewoon buikspek naar awesome bacon gaat. Nooit geweten dat het zó eenvoudig zou zijn. De mijne maakte ik verder nog op smaak met Italiaanse berghoning, maar het kan ook met maple syrup of gewone honing. Net wat je wilt.

Recept voor huisgemaakte bacon:

1 kilo (Livar) buikspek, zonder zwoerd
30g zout per kilo (gewoon keukenzout)
50g honing
1 ziplock zakje (of vacuumapparaat, maar die heb ik niet standaard in huis 😉 )

Let op!
Voor je begint zorg je dat je plank, aanrecht én handen zorgvuldig gewassen zijn. Je wilt geen onverwachte bacterie in je vlees, want dan kun je het weggooien.

Zo maak je zelf bacon

Wrijf nu je buikspek zorgvuldig in met het zout, echt in alle kieren & gaten wrijf je het erin. Daarover heen druppel je de honing en ook die wrijf je rondom in. Dan het buikspek in de ziplock en goed afsluiten. Leg dit nu 7-10 dagen in de koelkast en draai dagelijks even om.

Na die tijd haal je het vlees eruit en spoel je het onder de kraan goed schoon. Leg het nu op een rooster of in een open ovenschaal in de koelkast en laat het 2 dagen aan de lucht drogen. Daarna is het klaar om verwerkt te worden.

Ik heb het stuk gehalveerd en beide helften in plakken gesneden. De kontjes heb ik in blokjes gesneden. Alles is zo de vriezer in gegaan voor later gebruik. Ik zie in ieder geval een Engels ontbijtje in onze toekomst!

Wil je de bacon nog roken, dan kan dat. Zowel koud, als warm. Je leest bij Therese op haar blog hoe dat moet