Tips voor een weekend lang lekker eten in Dublin

Nooit geweten hoe onwijs leuk de stad Dublin is als culinaire citytrip bestemming. Tijdens een persreis naar Ierland – waarover op Smulpaapje binnenkort meer – werden we ook rondgeleid langs de culinaire must sees van de stad Dublin.

Begeleid door de Fab Food Trails liepen en aten we ons door Dublin heen. Ik neem jullie mee langs mijn hoogtepunten!

Hotel in Dublin

Als eerste ons hotel (zie hierboven) – The Dean Dublin – práchtig ingericht en super centraal. Helaas wel ingeklemd tussen twee nachtclubs, dus de aangeboden oordopjes zijn geen overbodige luxe, maar ga je buiten het weekend naar Dublin dan is dit een absolute aanrader!

FX Buckley steakhouse

Ben je in Ierland, dan wil je Iers rundvlees eten. En waar beter dan bij FX Buckley. De mooiste stukken vlees zie je liggen in de vitrine/koelkast (zie hieronder). Je kiest welk stuk vlees je wilt eten. Aan tafel krijg je te zien wat er allemaal is. (zie foto hieronder) Daarna komt het, zonder teveel toeters en bellen, prachtig gegrild (naar wens) op je bord. Ga gewoon voor de ribeye, doe eens gek.

En vergeet dan niet de beef dripping chips (friet) erbij te bestellen. Groente komt morgen wel weer! FX Buckley vind je op Pembroke Street, reserveren kan ik je alleen maar van harte aanraden!

The Dublin Pizza Company

Je zou er waarschijnlijk aan voorbij lopen als je niet weet dat dit de lekkerste pizza van Dublin is. Een ‘hole in the wall’ maar achter de luiken verscholen staat een in Italië gebouwde steenoven. Die zorgt voor de lekkerste pizza, die ter plaatse wordt belegd met ingrediënten naar keuze.

Wij aten de pizza Bianca, met Ierse mozzarella, die werkelijk fingerlicking good was! Je vindt ze op 32 Aungier St, Dublin Southside en ze zijn vanaf 12u tot middernacht (en in het weekend nóg later, maar dan vanaf 16u) open.

The Pepperpot Café

Het Powerscourt Centre is nu een winkelcentrum vol kleine ondernemers, maar was in 1774 het huis van Richard Wingfield 3rd Viscount Powerscourt (1730-1788) en zijn vrouw Lady Amelia. In het huidige winkelcentrum – waar je normaal waarschijnlijk niet zo snel naar binnen zou lopen – zit het Pepperpot Café.

Op de balustrade staat de counter vol met huisgebakken lekkers. Ook het brood dat iedere dag versgebakken wordt is hier te koop of wordt belegd voor de vele gasten die hier komen ontbijten of lunchen. En dat doen ze in grote getalen. En dat moet je ab-so-luut ook willen. Alles is vers, goddelijk en niet te versmaden zo lekker!

Ik nam hun bruine Irish Sodabread en de scones mee naar huis. Ter plekke aten we versgebakken brood met lokale zalm. Zo ongelofelijk lekker! Beloof me dat je hier langsgaat!

Avoca

Een retailconcept waarvan ik alleen maar kan hopen dat het héél snel naar Nederland komt. Het doet een beetje denken aan Landmarkt in Amsterdam. Hier koop je niet alleen de mooiste fooditems, er is ook een slager, delicatessenafdeling, visboer, bakker én ze hebben er toffe non-food items en ook nog eens kadootjes, kleding en nog véél meer.

In de bijbehorende restaurants kun je warme en koude gerechten eten, die met lokale ingrediënten worden gemaakt. Ik at er een fantastische chickenpie, maar ze hebben ook salades of een broodje met soep. Avoca zit op meerdere locaties in en rondom Dublin. Dit is hun website

Fallon and Byrne

Nog zo’n mooie foodwinkel, want supermarkt kun je het echt niet noemen, is Fallon and Byrne. Een begrip in Ierland. Met een slager in de foodhall, met uiteraard prachtig Iers vlees. Maar ook hier kun je een hapje eten, een kop koffie drinken of iets lekkers meenemen om onderweg of als picknick te eten.

Ik nam er het bekende Ierse brood Bracken mee, dat heerlijk is om gewoon met een lik gezouten boter te eten. Maar ze hebben nog véél meer lekkers! Check ook hun website 

Dunnes Food Store

Een supermarkt, maar dan van het fantastische soort, is Dunnes. De locatie waar wij waren was in ieder geval behoorlijk groot en ook zij hebben inpandig een grote slagerij. Hier kun je zelfs zien welke prachtige soorten vlees verkocht worden. De slagers benen ter plaatse uit en alle denkbare delen zijn te koop. Heb je geen handbagage restrictes – die ik helaas wel had – dan kun je hier je hart ophalen. Ze bezorgen trouwens (vanaf € 100,- ) ook in Nederland. Meer info via hun site

Sheridan's Cheese

In de Dunnes zat al een kleine afdeling van deze bekende kaaswinkel, wij gingen ook nog op bezoek bij de kaaswinkel die in hartje Dublin zit. Hier wordt met ziel en zaligheid kaas verkocht (zie foto links hieronder). Buitenlandse kazen, maar ook heel veel lokale Ierse kazen. Wij mochten er een aantal proeven en twee ervan, waaronder de Coolea die je op de foto ziet, zijn uiteindelijk meegekomen naar Leiden. Heerlijk! Ze zijn (muv zondag) iedere dag open en je vindt ze op 11 Anne St South of check hun website voor meer info.

The Piglet

Zin in een lekker glas wijn en bijbehorende kleine gerechten? Sluit dan je dag af bij wijnbar The Piglet (zie foto rechtsonder). Kies je wijn en laat de keuze voor de (tapasachtige) gerechtjes gewoon aan hen over, ze kunnen dat als geen ander. De rode wijn die ik dronk was subliem, net als het bijbehorende hapje (waarvan ik ben vergeten hoe het heette, maar nog precies weet hoe lekker het was!)

Uiteraard kun je ook gewoon zelf kiezen, ze hebben een lunch- en dinerkaart. The Piglet is open vanaf de lunch tot laat en vind je op 5 Cow’s Lane

Loose Canon Cheese & Wine

Maar loop als je in Dublin bent vooral ook naar Loose Canon Cheese & Wine (foto links hieronder), meteen naast The Market Arcade. Je bestelt er een plankje met de lekkerste Ierse charcuterie en een glas wijn naar keuze. Je eet & drinkt het ter plaatse, bijvoorkeur in goed gezelschap natuurlijk. Ideaal om je weekendje Dublin mee te beginnen, voor je gaat kiezen waar je die avond gaat eten.

De eigenaren kunnen je precíes vertellen waar hun vleeswaren vandaan komen. Geweldige jonge 'enterpeneurs' waarvan je er in Dublin steeds meer ziet. Echt te gek!  Woensdag tot en met zondag open tot 22u. Je vindt ze aan 29 Drury St.

Teeling, the spirit of Dublin

Aan het eind van onze dag Dublin was er nog een rondleiding door whiskeystokerij Teeling. Een Ierse whiskey die ook echt (sinds enige jaren weer) in Dublin wordt gestookt. In de stokerij waar wij worden rondgeleid wordt iedere dag nog Teeling whiskey gestookt.

Niet alleen wordt tijdens de tour meer verteld over de geschiedenis, we zien het proces, maar mogen we aan het eind ook proeven! En hoewel ik absoluut geen whiskeyliefhebber ben - tot groot verdriet van mijn vent - vind ik deze zowaar écht lekker. Veel smaak, maar toch mild. En laat Teeling nu, bij geselecteerde Gall & Gall winkels en online, ook in Nederland te koop zijn...

Boek maar gauw een retourtje Dublin

Zowel de rondleiding als de whiskey kan ik vanaf nu van harte aanbevelen. Net als een weekendje Dublin trouwens. De stad, én de mensen, hebben me in alle opzichten oprecht verrast.