Tien jaar Twitter

In mei ben ik alweer tien jaar actief op Twitter. In eerste instantie niet onder mijn eigen naam, maar @cookstr2009 maar al gauw werd het “gewoon” @susanaretz. Met dank aan mijn liefste vriendinnetje Roos van Vugt overigens, die me overhaalde om me te registreren. Mijn “dat Twitter waait wel over” bleek volledig ongegrond. Twitter werd onderdeel van mijn leven.

Online en offline vriendschap

En een belangrijk onderdeel zelfs. Er is bijna geen beginnen aan om je te vertellen wat het me allemaal heeft gebracht. Vriendschappen bijvoorbeeld. Er werden, zeker in de begintijd, behoorlijk wat borrels georganiseerd. Een aantal van de mensen die ik daar ontmoette reken ik nu zeker tot mijn vriendenkring. En inmiddels delen we online én offline lief en leef met elkaar.

Smulpaapje

Maar wat dacht je van Smulpaapje. Het allerbeste voorbeeld wat mij betreft! Smulpaapje begon met een Tweet. And the rest is history zou je bijna zeggen. De tweet werd een website, kwam in de krant, op televisie, ik gaf er presentaties over, het werd een boek, nóg een boek. In eerste instantie gecombineerd met een baan als social media adviseur. Maar inmiddels doe ik al ruim 3 jaar niks anders meer dan dit en verschijnt in oktober alweer mijn 3e boek. Zo gek kan het lopen...

Liefde voor Twitter

Dat Twitter geen eenrichtingsverkeer is en een plek waar je vertelt dat je naar de wc gaat is mij meerdere keren gebleken. Voor de nieuwe website van Smulpaapje hield ik in 2013 een crowdfunding. De mensen die daar aan doneerden kwamen grotendeels via Twitter. Ze staan voor eeuwig in de Hall of Taste.

Maar ook toen iemand van Twitter borstkanker kreeg reed ik daar, met een auto vol eten, naar toe om te zorgen dat er voor haar gezin te eten was en ze niet zelfde hoefde te koken. We hadden elkaar daarvoor nog nooit eerder ontmoet.

Ik had, meerdere keren, thuis allemaal "vreemden" aan tafel, omdat ik het leuk vond (en vind) om voor anderen te koken. De Twinners werden een manier waarop al die internetgekkies bij mij aan tafel aanschoven en een toffe avond met elkaar hadden. Zulke goede herinneringen aan! Dat was trouwens in het pre-instagram tijdperk, dus er zijn geen foto's van hahaha

Nieuwsbron

Twitter is, nog steeds, mijn eerste nieuwsbron en waar ik kijk als er in de wereld wat gebeurt. Het houdt me scherp. Belicht kanten van nieuws die ik zelf anders zie, andere meningen (véél meningen 😉 ) en maakt mijn wereld groter. Hoewel ik het oprecht jammer vind dat met name het meningen deel wel erg veel ruimte inneemt inmiddels. Luisteren naar elkaar, dat mis ik soms. Het oneens zijn en dat dat dan oké is. Het ontbreekt.

Winacties

Winacties. Ik hield ze. En deed er aan mee. Een memorabel weekend in een megaboerderij op Hof van Saksen, met dank aan Bas Hoogland. Ik zie ons nog zitten. Maar met Smulpaapje hield ik ze ook. Kadootjes weggeven, het leukste dat er is.

Hashtags

En dat hashtags voor bedrijven handig zijn is leuk. Voor ons bleek het dé manier om grappige anekdotes over onze dochter bij de houden. #peutermeisje werd #kleutermeisje en uiteindelijk #Mmeisje. In haar fotoboeken staan veel van die quotes, omdat alles zo goed bewaard bleef. Net als de hashtag voor onze trouwdag, #suusjas15. Goud!

Liefde voor social

Het moge duidelijk zijn. Mijn liefde voor Twitter, en voor social media in zijn algemeen, zit diep. En hoewel het niet meer het platform is dat het tien jaar geleden was en ik er tot mijn spijt echt minder tijd doorbreng is het nog steeds onlosmakelijk verbonden met mijn leven.