St. John Het kookboek

Als je ooit in Londen bent wil ik je met klem aanraden om te gaan eten in het restaurant van St. John. Het is de plek waar ik de lekkerste bacon sandwich ooit at (ik proef 'm nóg als ik er aan terug denk). Het is ook het restaurant van de legendarische Fergus Henderson en Trevor Gulliver.

Er is over beide heren al veel geschreven en het feit dat Henderson de grondlegger is van de nose to tail filosofie is ook niks nieuws. Want als je dan dieren eet, eet dan alles van ze is zijn overtuiging. Dit boek past daar volledig bij.

Niet voor vegetariërs

Daarmee is het boek a) niet voor mensen die geen vlees eten en b) niet voor mensen die niet van koken houden. Het boek is van begin tot eind een lofzang op hoe je, als je dan toch een dier eet, deze met zoveel mogelijk respect van neus tot staart kunt gebruiken. De liefde voor het vak en voor de ingrediënten die worden gebruikt spát (ook in de Nederlandse vertaling, wat ik knap vind!) van de bladzijden af.

Meer lees- dan kookboek

Ga je heel veel uit dit boek koken? Ik betwijfel het. Niet alleen vanwege de recepten, maar vooral ook vanwege de hoeveelheden die je maakt. Wil je desalniettemin dit boek hebben? Absoluut.

Leg het op je nachtkastje. Lees een hoofdstuk of twee voor het slapen gaan en boek daarna meteen een ticket naar Londen en reserveer bij St. John om je daar te laten verwennen met alles wat er uit deze magische keuken komt.

St. John het kookboek kost € 35, is uitgegeven door Fontaine en is in de boekhandel en St. John" target="_blank">online te koop