Ondersteboven van De Koekop in Leiden

Onlangs zette ik mijn favoriete Leidse restaurants op een rijtje, met daarbij nog een wishlist. Waar ook de Koekop opstond. Dat lazen ze bij De Koekop en het was voor hen reden om ons uit te nodigen en zelf te ontdekken dat het eigenlijk oliekoekendom is dat we daar véél te lang geleden voor het laatst hadden gegeten.

De Koekop in Leiden

Op de dag dat wij ons 14jarig jubileum vieren schuiven we aan. Hartjes op tafel, bubbels in het glas en een meer dan hartelijk welkom door mede-eigenaar en gastvrouw Jenny. Een klein hapje om de smaakpapillen te kietelen en het feest kan beginnen. En wat voor een feest!

Menu van de Koekop

Na drie fijne amuses beginnen we met een terrine van diverse bereidingen van eend (zie foto linksboven). Rilette, eendenlever, ham van eend. Samen met een fijn zoetje op het bord. Zó lekker!

Daarna volgt een vegetarische worstje van paddenstoel met zuurkool & ui en briochebrood. Noem het een luxe hotdog, het idee is echt super tof. Het blijkt dat de Koekop sowieso voor bijna alle gerechten uit hun menu altijd een vegetarische optie kan bieden. Hou ik van!

Dan de entrecote, erbij gekarameliseerde witlof en appel met bloedworst erin. Het klinkt zo simpel, maar hij was zó goed uitgevoerd. Oh en die saus erbij, hij mag per emmer worden thuisbezorgd. En de wijn, een Australische Shiraz, is zo zacht van smaak, maar ook kruidig. Zo goed gecombineerd met de rijke saus bij het vlees. Zó lekker!

Oké; één minpuntje; de messen zouden scherper moeten zijn om echt het laatste flintertje vlees van het (smaakvolle) vet af te kunnen snijden. Maar dan miezemuizen we ;-)

Ik ben geen zoetekauw, maar de interpretatie van Michiel’s banoffee (linksboven op de foto) Hemeltje. Smullen! De crunch van de pecannoten onderop, het frisse van de ananas. Alles is perfect in balans.

En we mogen niet weg voor we het kaasplankje hebben gehad. Stuk voor stuk pareltjes, met een betoverend lekkere port erbij. Op het kaasplankje trouwens ook een lactosevrije kaas. Het feit alleen al dat er over nagedacht is.. Erbij gepofte mais, groene tomatenchutney, maar ook briochebrood. Het werkt allemaal!

Leidse favoriete restaurants

Nou, het moge duidelijk zijn; De Koekop kan linea recta op het lijstje Leidse favorieten. Waarom? Omdat er ongelofelijk lekker gekookt wordt. Verrassend en nét even buiten de gebaande paden.

De wijnen bij het eten zijn waanzinnig goed uitgekozen (de Australische Syrah, die wil ik gewoon eigenlijk ook thuis kunnen inschenken. Zó lekker). Gastvrijheid wordt hier niet alleen op het bord, maar absoluut ook aan tafel gebracht. Je bent hier welkom en dat voel je. Kortom, dikke vette aanrader!

Iedere twee maanden een nieuw menu

Het vijfgangenmenu inclusief wijnen, zoals wij het aten, kost normaliter € 87,- pp. Een in mijn optiek fantastische prijs/kwaliteitsverhouding die ik er de volgende keer dat we er gaan eten – en dat gaan we, reken maar! – met alle plezier zelf betaal. Dit keer mochten we op uitnodiging eten. Dankjewel Michiel en Jenny voor een heerlijke avond!

Je vindt De Koekop aan de Lange Mare 60 in Leiden, dit is hun website