Lef moet ik zelf even verzamelen bij het volgende gerecht (foto rechtsboven). Want (geconfijte) hart en maag van eend zijn niet mijn eerste keuzes in een restaurant. Ze worden echter gecombineerd met de filet van diezelfde boerderij eend en met biet, aardpeer en rozemarijn. Zeker in combinatie met de krachtige Spaanse rode Rioja is het uiteindelijk gewoon een heerlijke combi.
Dat álles van de eend wordt gebruikt is daarnaast eigenlijk ook gewoon te gek. Ik houd van chefs die op die respectvolle manier met hun dierlijke producten omgaan.
We sluiten af met een soort deconstructed stroopwafel. De combinatie van de appel in het gerecht tilt het totaal omhoog. Ook hier weer een fantastische pairing met een versterkte wijn die bestaat uit Pedro Ximenez met Moscatel. Dus zoet, maar ook weer heel fris. Geweldig!
Terwijl we genieten van onze koffie met lekkers erbij vertelt Joram vol enthousiasme over de plannen voor 2020.
Op Oost
Eind december sluit Kook Atelier en rond april 2020 opent hun nieuwe avontuur; Op Oost. Letterlijk in het Oosten van Texel wordt op dit moment een historisch pand uit 1880 verbouwd tot hotel, restaurant en evenementenlocatie. Elf kamers komen er met daarnaast het restaurant met open keuken en chefs table. Ook zal er buiten op open vuur gekookt kunnen worden. De naam Kook Atelier blijft voor het restaurant gewoon gehandhaafd.
Straks is er dus op één locatie gelegenheid tot slapen, eten en evenementen. Zó tof. Ook de wandeling die we met Valerie deden zal kleinschalig aangeboden gaan worden (doen, doen, doen!!) Maar er zijn nog véél meer plannen. Zo wordt alles in de tuin eetbaar en wordt alles zodanig aangeplant dat je met de seizoenen mee ziet wat er groeit en bloeit.
Wij komen terug
Gelukkig ben ik vaker op Texel, dus ik ga de avonturen van Valerie & Joram op de voet volgen. Volgend jaar september hebben we een bruiloft op Texel en ik heb maar zo het vermoeden dat ik weet waar we dan gaan logeren…. Wil je alle avonturen van ze volgen, houd dat hun website Op Oost in de gaten.
Disclaimer: wij hebben op uitnodiging bij het Kook Atelier gegeten, maar dit artikel is volledig op basis van mijn eigen beleving geschreven.