Gulpener brouwlokaal

Begin dit jaar kwam ik er voor het eerst, het brouwlokaal van het Limburgse Gulpener bier. Ik dronk er voor het eerst een Ur-biertje, die daarna meteen op de lijst favoriete witbiertjes én in mijn boek belandde. Maar dat je in het brouwlokaal meer kunt dan alleen een lekker biertje drinken ontdekte ik deze zomer, toen ik met mijn gezin in Vijlen een weekje vakantie vierde.

Meer dan alleen lekkere biertjes

Want in het brouwlokaal worden niet alleen rondleidingen en tastings verzorgd, maar je kunt er ook geweldig eten. Wij schoven aan voor de lunch, waarbij ik een Zuurvleesburger van het Blanc Bleu Belge rund op een bierbostelbroodje met koolsalade, mayo en ovenaardappeltjes at. Zó lekker!

Erbij kreeg ik een passend biertje, in dit geval de Flitspopper. Dit biertje is een samenwerking van Gulpener met Oedipus. Een blend van ijsbock met een dry-hopped sour. Ik vond het vooral een lekker fris biertje en had spijt dat ik 'm ter plaatse niet kocht. Gelukkig is 'ie inmiddels landelijk te koop en kreeg ik later als verrassing nog twee biertjes thuis gestuurd. Lucky me!

Familiebrouwerij met een eigen visie

Wat ik tof vind aan Gulpener is dat ze de dingen heerlijk op hun eigen wijze doen. Niet alleen qua biertjes, maar zeker ook met wat je in het Brouwlokaal kunt eten. Van de zomer stond de chef met twee hele stukken lam in de tuin, om die te grillen voor de avondkaart. Ik hou ervan. 

Maar ook als het gaat om duurzaamheid doen ze het op hun eigen manier. Gulpener is namelijk begonnen aan de bouw van een nieuw brouwhuis. Vernieuwende brouw- en energietechnieken zorgen er straks voor dat er 75% minder stroom nodig is, en het huis volledig kan werken op hernieuwbare energie en lokale grondstoffen. Dat alles bij elkaar bestaat nog niet, en dat betekent dat het het meest duurzame brouwhuis wordt - zeker in Europa. Hoe cool is dat? De plannen moeten in het voorjaar van 2020 afgerond zijn.

Tot in Gulpen!

Volgende week ben ik weer een week in Limburg en het zal geen verrassing zijn dat een lunch bij Gulpener wederom op de planning staat. Ben je ook een keer in Zuid Limburg dan kan ik je een bezoekje aan dit fijne lokaal van harte aanbevelen! Je vindt ze aan de Rijksweg 19A in Gulpen. Parkeren kan tegenover de brouwerij.