De Napolitaanse romans van Elena Ferrante

Toen ik afgelopen zomer herstellende was van een teenoperatie had ik eindelijk de rust om weer eens met een boek op de bank te zitten. Hoezeer ik ook van lezen hou, op de een of andere manier lukt het me niet (altijd) me er aan over te geven. Toch raad ik je aan om met dit boek te gaan zitten. Bijvoorkeur zonder dat je eerst geopereerd wordt overigens.

De geniale vriendin

De Napolitaanse romans bevatten vier boeken, waarbij de start met De geniale vriendin. Je wordt teruggeslingerd naar de jaren vijftig in Napels en bent getuige van de vriendschap tussen twee totaal verschillende vriendinnen. Je ziet hoe de een (Elena) de kansen krijgt die de ander (Lila) zou willen (en verdienen). Maar ook hoe Elena jaloers blijft op de schoonheid van Lila.

Vriendschap in de jaren 50

Het is bijzonder om mee te kijken in een ander decennium, waarbij het totaal ongebruikelijk was dat meisjes verder gingen leren. Tegelijkertijd zie je dat er niks is veranderd in hoe meisjes zich toen al als bakvissen konden gedragen als er een jongen in het spel was. De schrijfstijl van Ferrante is uitgebreid, beschrijvend en af en toe wil je hoofdrolspeelster Elena een schop onder d'r gat geven. Het is een boek waar je in opgaat. Inmiddels ben ik halverwege boek twee (de nieuwe achternaam) en liggen er nog 2 boeken op me te wachten. Geen straf. Wel nog even een moment voor vinden, zeker ook omdat ik ondertussen ben begonnen in de autobiografie van Jan van Hooff. Over dat boek binnenkort meer!

De Napolitaanse romans zijn in het Nederlands vertaald en uitgegeven door Nieuw Amsterdam.  Daarnaast zijn ze ook tot serie verfilmd.