101 Gowrie in Amsterdam is open

De verwachtingen waren hoog. Heel hoog. Van dichtbij heb ik de geboorte van 101 Gowrie meegemaakt. Al een tijdje heb ik gezien hoe chef Alex Haupt zich ontwikkelt. Als mens, maar belangrijker nog, ook als chef. Dan kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen. Toch?

New Dutch Cuisine

Met plaatsvervangende trots kan ik je melden dat die verwachtingen zijn overtroffen. Maar dan ook echt. 101 Gowrie brengt een eigen interpretatie van de Nederlandse keuken en die wil je gewoon geproefd hebben. Wat Alex, samen met sous chef Tristan de Boer op tafel zet, is verrassend, spannend van smaak, ziet er mooi uit en is zó anders dan we gewend zijn te eten in restaurants.

Natuurwijnen

In het restaurant worden natuurwijnen geschonken. Ze zijn door sommelier en gastheer Bruno uitgezocht. Hoewel het even wennen zal zijn voor veel mensen, sommige wijnen zijn in eerste instantie de neus niet eens lekker, zijn ze fantastisch gepaired met de gerechten. Super knap!

Het menu van 101 Gowrie

Zoals gezegd, 101 Gowrie kookt geïnspireerd door de Nederlandse keuken. Dat kan zijn door ingrediënten, cultuur of geschiedenis. Wat er op je bord komt is echter anders dan al het andere dat ik ooit gegeten heb. Vooraf 3 kleine amuses en waarbij de Noordzeekrab met rogge en jalapeño en geitenyoghurt eruit springt.

Alex maakt al jaren zijn eigen brood en dat brood krijgt zijn eigen gang, samen met gerijpte boter. Volgens onze dochter het állerlekkerste van de avond.

Daarna volgt mijn favoriet; de Zeeuwse platte met pet nat en boerenkool (zie hieronder). Zo heb ik een oester nog nooit gegeten. En de saus die erbij hoort is echt onovertroffen. Lang leve extra kommetjes die door de keuken worden aangereikt!

Eenvoud maar rijk van smaak

Datzelfde geldt voor (de saus bij) het volgende gerecht; de Royal Kombu chawanmushi met paddenstoelen XO en basilicum Eryngii en gerijpte tosazu. Wat.een.gerecht. Wauw! Laat je niet in de luren leggen door hoe eenvoudig dit bordje eten eruit ziet (zie hieronder) maar proef!

Mijn enige kritiek? Hoe mooi het handgemaakte en unieke servies ook is. Het geluid van het bestek ertegen, als je probeert de laatste drup saus op je lepel te krijgen, is onaangenaam. Je vingers dus maar gewoon gebruiken ;-)

Hoofdgerechten

Als hoofdgerecht eten we de heilbot en de reerug. De heilbot wordt lauwwarm geserveerd (mag van ons nét iets warmer) en in de saus proef je kaffir lime terug. Goddelijk. Wat een combi.

De reerug is delicaat van smaak, met een hachee van ree onder een hoopje gegrilde spruitjes verstopt. De wijn ook hierbij, spot on! Heerlijk.

Let us feed you

We worden verwend, wat betekent dat we ook de kazen proeven. Daar betaal je, buiten het chef's menu om € 7,50 extra voor, maar die wil je gegeten hebben. Als is het maar omdat ook hier weer buiten de gebaande paden wordt gegaan. Geen obligaat fruitbrood erbij, maar een salade van radichio en witlofblaadjes. Het frisse ervan is geweldig bij de prachtige selectie Nederlandse kazen.

Qua desserts zijn er het schaafijs van shiso en rode druiven. Waanzinnig lekker en fris! De Hollandse baba wordt begeleid door een rogge caramel waar o.a. Nederlandse Union 55 rum in zit en een room die is geinfuseerd met berkensap. Mij te zoet, maar zo tof gedaan!

Kleine lekkernijen & top koffie

De kleine lekkernijen ronden de avond fantastisch af. Het chocolaatje met manderijn is mijn absolute favoriet, maar de cannoli met hagelslag zó cute.

Oh en de koffie, ook die klopt. Of zoals Alex zelf zegt "ik weiger te werken in een restaurant met slechte koffie!"

Reserveren 101 Gowrie

Ben ik bevooroordeeld als ik je vertel dat je nú moet gaan reserveren? Ongetwijfeld. Maar ik zou hier morgen weer gaan eten en de dag erna weer, etcetera.

Onze verwachtingen zijn echt overtroffen. Waarmee de lat verder omhoog gaat. Maar laat het maar aan Alex en zijn team over. Kies voor het chef's menu 'Let us feed you' (€ 48 en voor de bijpassende wijnen betaal je € 38) en ik beloof je dat je een heerlijke avond gaat hebben.

Moet je nog verder overtuigd worden? Lees dan ook mijn interview met chef Alex Haupt, die momenteel schittert in Netflix serie The Final Table